Proteinowy omlet ze szpinakiem

Proteinowy omlet ze szpinakiem

Większość z nas pracuje teraz z domu, więc mamy więcej czasu na przygotowanie pożywnego posiłku. Oto prosty przepis na lekkie, ale sycące danie. Dodaj warzywa i białko, by przygotować pikantny omlet, na który będziesz mieć ochotę za każdym razem!

Porcje: 5
Czas przygotowania: 27 Minuty
Składniki:
  • 20 g Odżywki białkowej Herbalife Nutrition
  • 125 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu (nie używaj zwykłego jogurtu)
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki wody
  • 30 g mąki
  • 55 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli
Metoda:
  1. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj jogurt, białka jaj i wodę z mąką, Odżywką białkową Herbalife Nutrition, szpinakiem, nasionami chia i solą. Dokładnie wymieszaj, aż całość nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego*. 
  2. Posmaruj małą patelnię z warstwą nieprzywierającą, niewielką ilością oleju. Rozgrzej ją na dużym płomieniu średniego palnika. 
  3. Gdy patelnia się rozgrzeje, wlej 3 łyżki ciasta. Szybko (i bardzo delikatnie) rozprowadź je grzbietem metalowej łyżki. Smaż, aż lekko się przyrumieni. Delikatnie obróć i usmaż z drugiej strony. 
  4. Gdy omlet usmaży się z obu stron, połóż go na papierowym ręczniku lub kratce i pozostaw do ostygnięcia. W identyczny sposób usmaż pozostałe porcje ciasta, za każdym razem natłuszczając patelnię małą ilością oleju. 

*Nasiona chia wchłaniają duże ilości płynu, zwłaszcza, jeśli odstawisz ciasto na dłuższą chwilę. Najlepiej przygotować je tuż przed smażeniem omletu. Jeśli ciasto zgęstnieje, dolej trochę wody – po jednej łyżce na raz (uważaj, by nie dodać zbyt wiele), by zachowało konsystencję ciasta naleśnikowego.

Składniki odżywcze na porcję:
Energia (kcal) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Cukier (g) Błonnik (g) Białko (g)
Na porcję 86 2 7,7 1 1,7 9,8

* Tylko w przypadku przygotowania zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie produkt zapewnia pełne korzyści odżywcze opisane na tej etykiecie. Należy pamiętać, że wykorzystanie produktu Herbalife Nutrition do przygotowania potrawy wymagającej obróbki termicznej może spowodować obniżenie zawartości niektórych witamin w gotowym daniu w porównaniu z wartościami podanymi na etykiecie.