Muffinki z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Muffinki z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Choć wakacyjne wyjazdy trzeba odłożyć na później, możemy wybrać się w kulinarną podróż i urozmaicić swój jadłospis daniami z różnych stron świata.  

Któż nie lubi połączenia pomidorów z czerwoną papryką - zwłaszcza, gdy znajdują się w pysznej muffince! Wyborna Zupa Pomidorowa zapewnia wyrazisty smak, a PDM stanowi świetny sposób na zwiększenie dziennego spożycia białka.

Danie wegetariańskie

Porcje: 12
Składniki:
  • 75 g ekologicznej mąki pszennej
  • 75 g płatków owsianych
  • 1 porcja (28 g) PDM
  • 2 porcje (64 g) Wybornej Zupy Pomidorowej
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g startego sera, takiego jak parmezan lub cheddar
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • 100 g suszonych pomidorów i pieczonej papryki, pokrojonych
Sposób przygotowania w minutach:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyłóż papierowymi papilotkami formę na 12 muffinek. 
  3. Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, PDM, Wyborną Zupę Pomidorową, proszek do pieczenia, posiekany szczypiorek, starty ser, pieprz i sól.
  4. W osobnej misce roztrzep dwa jajka, wlej oliwę z oliwek i wodę, wrzuć posiekane suszone pomidory i paprykę.
  5. Zrób zagłębienie pośrodku suchych składników, wlej tam masę jajeczną. Mieszaj delikatnie, ale dokładnie, aż powstanie ciasto.
  6. Łyżką przełóż ciasto do foremek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 23–25 minut, aż muffinki wyrosną i nabiorą złocistego koloru. Wyjmij i lekko ostudź przed podaniem.
Składniki odżywcze:
Energia (kcal) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Cukier (g) Błonnik (g) Białko (g)
Na porcję 171 9 13 2 2 9

* Nasze produkty zapewniają pełne korzyści żywieniowe opisane na etykietach tylko wówczas, gdy zostaną przygotowane zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie. Pamiętaj, że użycie produktu Herbalife Nutrition w przepisie wymagającym obróbki termicznej może spowodować, że niektóre poziomy witamin w gotowym daniu mogą spaść w porównaniu z wartościami podanymi na etykiecie.