Mrożona krówka czekoladowo-kokosowa

Mrożona krówka czekoladowo-kokosowa

Są takie zapachy i smaki, które momentalnie przywołują najpiękniejsze wakacyjne wspomnienia, prawda?  Kokosowy aromat olejku do opalania i tropikalnych wakacji, pyszne lody rumowo-rodzynkowe jedzone w pewien niezapomniany wieczór nad brzegiem morza… Wystarczy chwila i już myślami przenosisz się do najwspanialszych letnich chwil.

To właśnie takie działające na wyobraźnię i zmysły zapachy zainspirowały naszych ekspertów ds. odżywiania do stworzenia zaskakująco prostego, lecz wyśmienitego przepisu. Oto przepyszna słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się w upalne dni i świetnie zaspokoi Twój głód, a także dostarczy odpowiedniej ilości białka. Oto, jak przywołać smak lata w zaledwie kilka minut:

Porcje: 12
Czas przygotowania: 10
Składniki:
  • 3 miarki koktajlu odżywczego Formuła 1 o smaku czekoladowym
  • 15g kakao w proszku
  • 60g oleju kokosowego
  • 60ml pełnotłustego mleka kokosowego
  • 60g rodzynek
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania w minutach:

Połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) w blenderze lub robocie kuchennym. Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlej powstałą masę do naczynia wyłożonego folią spożywczą, po czym wyrównaj ją i wygładź łopatką.

Posyp całość wiórkami kokosowymi i włóż do zamrażarki na około 30 minut. Kiedy masa stężeje, wyjmij ją i pokrój na niewielkie kawałki, w sam raz na jeden kęs. Smacznego!

Masę krówkową można przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Możliwa wariacja: Zamiast przygotowywać krówkę w kawałkach, wlej masę do foremek na lody, wstaw do zamrażarki i po 30 minutach ciesz się pysznym, proteinowym przysmakiem na patyku.

Składniki odżywcze:
Energia (kcal) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Cukier (g) Błonnik (g) Białko (g)
Na porcję 88,9 6,9 6,2 4,5 1,1 1,7

* Przy tworzeniu nowego przepisu pamiętaj, aby nie przekraczać wskazanego dziennego spożycia zawartych w nim składników. Należy również pamiętać, że w przypadku, gdy przepis wymaga podgrzania składników, określona na etykiecie zawartość witamin może ulec zmniejszeniu.