Czekoladowo-migdałowe kulki proteinowe

Czekoladowo-migdałowe kulki proteinowe

Obecny tryb życia i cały związany z nim stres mogą sprawiać, że dopada nas pokusa, by sięgać po słodkie i wysokokaloryczne potrawy.

Jeśli jednak zależy Ci na zdrowej diecie, wybieraj dania i przekąski, które łączą przyjemność smaku ze zbilansowaną wartością odżywczą. Kulki czekoladowo-migdałowe zaspokoją Twój apetyt na słodki, czekoladowy smakołyk! Dodatkowy atut: dostarczają dużo białka! 

Porcje: 10
Czas przygotowania: 30 Minuty
Składniki:
  • NA KULKI:
  • 6 miarek F1 o smaku delikatnej czekolady
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka chia
  • 1/3 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego lub sojowego (albo chudego mleka)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 30 g wiórków czekoladowych
  • 50 g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki nektaru z agawy
  • DO OBTOCZENIA:
  • 1 miarka F1 o smaku delikatnej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Metoda:
  1. W miseczce wymieszaj siemię lniane i chia z napojem migdałowym, odstaw.
  2. W tym czasie w innym naczyniu wymieszaj rodzynki, wiórki czekoladowe, pastę migdałową, płatki owsiane, nektar z agawy, ekstrakt waniliowy i F1 o smaku delikatnej czekolady.
  3. Dodaj siemię lniane i chia namoczone w napoju migdałowym. Wymieszaj całość rękoma. Jeśli masa wydaje się za sucha, dodaj napój migdałowy, po łyżce, by nie przesadzić z ilością płynu. 
  4. Zwilż ręce i formuj nieduże kulki (wyjdzie ich około 30).
  5. W miseczce wymieszaj F1 o smaku delikatnej czekolady z kakao. Obtaczaj kulki ze wszystkich stron. 
  6. Papierem do pieczenia wyłóż pojemnik do przechowywania żywności. Włóż do niego kulki, przykryj i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Składniki odżywcze na porcję:
Energia (kcal) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Cukier (g) Błonnik (g) Białko (g)
Na porcję 161 5,8 23 13 4,4 5,8

* Tylko w przypadku przygotowania zgodnie z instrukcją na etykiecie produkt zapewnia wszystkie korzyści żywieniowe opisane na tej etykiecie. Jedna porcja to trzy kulki. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 30 kulek.